Fotboll i St Petersburg

Fotbollen i Ryssland har exploderat, intresset har ökat och likaså lagens framgångar. Den ryska fotbollsligan rankas nu som den sjätte bästa i Europa efter stornationerna England, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland. Det kan jämföras med Allsvenskan som ligger på 23:e plats. St Petersburgs stolthet är FC Zenit St Petersburg.

Laget stod för en utomordentlig braksuccé när de vann Uefa-cupen 2008 efter att ha slagit Glascow Rangers i finalen. Sedan när laget mötte Champions League-vinnaren, självaste Manchester United, i Uefas Super Cup vann FC Zenit med 2-1.

Laget vann även den ryska ligan 2007. FC Zenit St Petersburg grundades 1914 och är för närvarande Rysslands rikaste fotbollsklubb tack vare ett generöst sponsorbidrag från Gazprom, Rysslands ledande producent av naturgas.

Sex av de spelare som var med och lyfte fram det ryska landslaget till EM-brons i EM 2008 spelar i FC Zenit.

Lagets absolut största stjärna, som även blev uttagen till EM:s bästa elva, är Andrej Arsjavin. Laget spelar i vitt och blått. Under sommaren 2008 spenderade klubben runt 400 miljoner kronor på inköpta spelare Lagets hemmaarena, som klubben också äger, är Petrovsky Stadium.

Arenan ligger i St Petersburg, på en ö i floden Malaya Neva. Det ser väldigt speciellt ut och arenan är värd ett besök även om man inte är intresserad av fotboll. Arenan är ritad av arkitekterna Baranov, Fromzel och Guryev men har sedan den stod färdig år 1925 ändrats flera gånger.

Bland annat har publikkapaciteten varierat från 16.000 till 33.000 platser. Idag finns det plats för 21.570 besökare med endast sittplatser i vädertåligt plast.

Matcher i den ryska ligan, Russian Premier League, spelas under hösten och våren och varje lag spelar ungefär en till två matcher i veckan. Vill man gå på en match är det idé fixa sina fotbollsbiljetter i förväg.

Har man tur kanske FC Zenit möter något storlag från Moskva under tiden man är där och då kommer man få en upplevelse annorlunda än allsvenskan.