Uppståndelsekyrkan, även känd som Blodkyrkan eller Kristus Frälsarens kyrka på det spillda blodet, är en av de mest framträdande sevärdheterna i Sankt Petersburg, Ryssland. Den byggdes på platsen där tsar Alexander II mördades i ett attentat den 1 mars 1881.

Kyrkan uppfördes mellan 1883 och 1907 som ett minnesmärke över den mördade tsaren.

Kyrkans arkitektur är anmärkningsvärd för sin rika utsmyckning och sin stil som påminner om traditionell rysk arkitektur från 1600-talet, vilket skiljer den från den övervägande västerländskt influerade arkitekturen i resten av Sankt Petersburg.

Den är känd för sina färgglada lökkupoler och detaljerade mosaiker, både in- och utvändigt. Mosaikerna inuti kyrkan är särskilt imponerande och täcker en total yta på över 7 000 kvadratmeter, vilket gör dem till en av de största samlingarna av mosaiker i Europa.

Kyrkan användes inte som en offentlig plats för gudstjänster under Sovjetunionens dagar och var faktiskt stängd under en stor del av 1900-talet.

Den återöppnades som ett museum och är idag en populär turistattraktion som drar till sig besökare från hela världen, som kommer för att beundra dess unika arkitektur och rika historia.

Uppståndelsekyrkan är ett lysande exempel på rysk konst och arkitektur och en viktig del av Sankt Petersburgs kulturella arv.