Språk

”Under en ovanligt varm kväll i början på Juli…” Så börjar Fjodor Dostojevskis bok Brott och Straff. På ryska ser samma inledningsfras ut så här: ”В начале июля, в чрезвычайно жаркое время, под вечер…”

Boken handlar om en ung man i Sankt Petersburg under mitten på 1800-talet och utgör ett av de mest kända verken inom den ryska litteraturen.

Som ett historiskt dokument utgör Brott och Straff en skildring av 1800 och 1900-talens stora samhällsförändringar, en realism som är karakteristisk för ryskspråkig litteratur. Kanske vill du uppleva Sankt Petersburg så som Dostojevski gjorde på sin tid?

Förutom ett starkt intresse för rysk litteratur, kultur och historia är det idag många som väljer att lära sig ryska för att kunna arbeta inom den växande ryska näringslivet, där till exempel flera svenska storföretag anställer svenskar med goda kunskaper i ryska.

Ryska talas av runt 280 miljoner människor och räknas som världens 5:e största språk. Detta världsspråk talas, förutom i Ryssland, i Baltikum och i många forna Sovjetstater i Centraleuropa. Det finns också betydande rysktalande minoritetsgrupper i bland annat Israel och Nordamerika.

Ryska har ett alfabet som skiljer sig från markant från det alfabet vi använder i Sverige. Titta på meningen från Brott och Straff ovan och du ser hur ryska till en början kan verka helt oförståeligt.

Men, när du väl har fått en bra förståelse för alfabetet är det ryska språket inte ett svårt språk att lära sig. Till exempel har språket många lånord från tyska som också vi känner igen.

Att läsa en språkkurs ryska kan vara ett idealiskt sätt att spendera en längre tid i Sankt Petersburg och lära känna stadens kultur och traditioner. Här finns språkkurser från 2 upp till 48 veckor i längd, med nivåer som passar såväl nybörjare som mer erfarna talare.

Eftersom alla kurser läses i små grupper med max. 10 personer har du alltid möjlighet att få den hjälp och stöd du känner att du behöver. Du har också valet att ta privatlektioner vid sidan av de grupp seminarier som ges.

Kurserna läser du tillsammans med människor från hela världen vilket betyder att du inte kan hemfalla åt ditt modersmål, en situation som gör din språkinlärning både mer effektiv och spännande. För dig som tänker på att studera på universitet i Ryssland finns också möjligheten att ta den TRKI (ryska som främmande språk) examen, som krävs för högskolestudier i Ryssland.

Att åka på språkresa till Sankt Petersburg ger dig den unika möjligheten att bo hos en lokal värdfamilj och på så sätt uppleva det ryska vardagslivet som en viktig del av dina språkstudier.

Med lektioner på mestadels förmiddagen har du dessutom stora delar av dagen fri att på egen hand upptäcka denna vackra och historiskt intressanta stad. Eftersom Sankt Petersburg är en internationell storstad, geografiskt placerad mellan Västeuropa och Rysslands inland, klarar du dig bra på engelska.

Du kommer dock snart att upptäcka att dina nyfunna kunskaper i ryska ger dig större tillgång till det rika kultur och nattliv som Sankt Petersburg har att erbjuda.